Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

«Βράζουν» τα Βαλκάνια – Η Αλβανία απειλεί με ένωση με το ΚόσοβοΕκ νέου ανεβάζει το γεωπολιτικό θερμόμετρο των Βαλκανίων στα ύψη ο Αλβανόςπρωθυπουργός, απειλώντας ότι η Αλβανία θα ενωθεί με το Κόσοβο
 σε περίπτωση που η ΕΕ συνεχίσει να μην προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου. Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός να καθυστερεί η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες του Κοσόβου που ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Προέχει η ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο αν η ΕΕ συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, τότε οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ενοποίησή τους με τον κλασικό τρόπο» δήλωσε ο Ράμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Πρίστινας από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.
Από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «τα λόγια του Ράμα δεν αποτελούν απειλή, αλλά ρεαλιστική προοπτική που θα υλοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η απομόνωση του Κοσόβου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Άμεση απάντηση από τη Σερβία
Όπως ήταν αναμενόμενο η απαντηση από την πλευρά της Σερβίας ήταν άμεση και ήρθε από τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Υπόσχομαι στον πρωθυπουργό Ράμα, ότι η Αλβανία και το Κόσοβο ποτέ δεν θα ενωθούν, με το κλασικό, όπως λέει, τρόπο. Καλώ τους ηγέτες των Αλβανών να πάψουν να προκαλούν αστάθεια στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: