Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Πούτιν: «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις» - Τσίπρας: «Ηρθε η άνοιξη στις σχέσεις μας»Μήνυμα αποκατάστασης των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας επιχείρησαν να στείλουν, με τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του έλληνα Πρωθυπουργού περί «άνοιξης» που αρχίζει στις ελληνορωσικές σχέσεις.«Θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Πούτιν ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα δεν μας έθεσε θέμα παροχής βοήθειας», για να προσθέσει όμως ότι «στο πλαίσιο μεγάλων έργων μπορεί να δανειοδοτηθούν σχέδια».

«Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.

«Το ρωσικό ενδιαφέρον είναι για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα», πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενόχλησε η επίσκεψη Τσίπρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο αρχηγός κάθε χώρας μπορεί να έρχεται στην Ρωσία, αλλά όταν έρχεται ο έλληνας Πρωθυπουργός γίνεται θέμα» είπε ο ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην ενόχληση παραγόντων και χωρών της ΕΕ για την επίσκεψη Τσίπρα.

Τσίπρας: «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό»

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Φέραμε την άνοιξη στις μεταξύ μας σχέσεις» είπε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους ευρωπαίους αξιωματούχους που τις τελευταίες ημέρες απηύθυναν προειδοποιήσεις στην Ελλάδα εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, ο έλληνας Πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

«Η Ελλάδα αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνά στις χώρες και να ζητά λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση, γιατί αλλιώς δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα ζημία, αλλά θα έχει και η Ευρώπη».

«Στο καράβι της ΕΕ είμαστε όλοι συνεπιβάτες και ισότιμοι συνιδιοκτήτες και όχι λαθρεπιβάτες», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να αρθεί η απαγόρευση σε ελληνικά προϊόντα αγροτικού ενδιαφέροντος».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εγινε η αρχή της άνοιξης στις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Η υποδοχή

Στην επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας προς όφελος των δύο λαών αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, η οποία κράτησε δυόμιση ώρες, δηλαδή μία ώρα περισσότερο από το προγραμματισμένο.

«Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή» είπε ο Πούτιν υποδεχόμενος τον Τσίπρα και πρόσθεσε:

«Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες. Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά».

Στην αντιφώνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος».

«Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας:

«Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Οι στόχοι

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, τις οποίες παρακολουθούν με προσοχή οι Βρυξέλλες, βρίσκεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση τόσο στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream, όσο και το ρωσικό εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.

«Καταγράφουμε την πτώση του όγκου ανταλλαγών στον τομέα αυτό, η οποία σχετίζεται με την αναγκαστική επιβολή απαντητικών μέτρων ως προς σειρά προϊόντων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το ζήτημα θα θιγεί αναμφισβήτητα» δήλωσε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας. Θα ακολουθήσει η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους προέδρους ομογενειακών συλλόγων και θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τους ομογενειακούς συλλόγους.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Στο αεροδρόμιο «Βνούκοβο» τον υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, η ελληνίδα ομόλογός του Δ. Μ. Κουμανάκου και ο διευθυντής εθιμοτυπίας του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής ξεκίνησε το πρωί της Μ. Τετάρτης με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτου στα τείχη του Κρεμλίνου.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: