Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Φάμπερ: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσειΟ γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Μαρκ Φάμπερ, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις δυσοίωνες αλλά ενίοτε σωστές του εκτιμήσεις, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει.

«Ακόμα και αν η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται 10% ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της», υποστήριξε σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC Europe.

Συνέχισε δικαιολογώντας την άποψη του, «Έχει χρεοκοπήσει. Καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να μην κλωτσάμε το τενεκεδάκι να πάει παρακάτω στο δρόμο. Η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών».

κ. Φάμπερ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα, αλλά υπάρχουν άλλοι λόγοι κυρίως γεωπολιτικοί, βάσει των οποίων η Ευρώπη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από την «αγκαλιά» της.

«Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν είναι τόσο πολύ ένα οικονομικό θέμα όσο ένα πολιτικό θέμα. Η Ευρώπη και ιδίως το ΝΑΤΟ, αλλά και οι ΗΠΑ, δεν θέλουν η Ελλάδα να φύγει  από την ευρωζώνη  καθώς, αν γίνει αυτό, άλλοι θα αρχίσουν να χτυπούν την πόρτα της χώρας -όπως οι Ρώσοι ή πιθανώς οι Κινέζοι. Είναι σε μεγάλο βαθμό ένα γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού που παίζεται».


Δεν υπάρχουν σχόλια: