Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Κατρούγκαλος: «Για εμάς δεν υπάρχει τρόικα»«Για εμάς δεν υπάρχει τρόικα και ούτε πρόκειται να μιλήσουμε μαζί της για να της δώσουμε με αυτόν τον τρόπο μια νομιμοποίηση» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός
Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung», μέσα από την οποία στέλνει μια σειρά σαφών μηνυμάτων.

«Για μας υπάρχουν μόνον οι πολιτικά και νομικά νομιμοποιημένοι θεσμοί στην Ευρώπη, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι με τους όρους των προγραμμάτων προσαρμογής για την Ελλάδα, είμαστε απελευθερωμένοι. Όποιος ανέμενε ότι μετά τις εκλογές θα κάναμε "κωλοτούμπα" απατάται σφοδρά, θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας στο εσωτερικό, στην Ελλάδα, γι’ αυτό έχουμε εκλεγεί, γι’ αυτό απαγορεύουμε οποιαδήποτε ανάμειξη, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν» επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο.

«Από την άλλη, εκείνο που θα διαπραγματευτεί βεβαίως με τους Ευρωπαίους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση είναι το ζήτημα πώς θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους, αυτό είναι κάτι που τους αφορά και προς τούτο θα υπάρξουν συναινετικές λύσεις, όχι μονομερή βήματα» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει πως η επιστροφή των αντισυνταγματικά απολυμένων υπαλλήλων θα γίνει «αμέσως» και διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για «νέες προσλήψεις», όπως λανθασμένα αναφέρεται, αλλά για «άρση των απολύσεων» που αφορά συγκεκριμένα όλους όσοι είχαν τεθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση, προσωρινά στην αποκαλούμενη εφεδρεία, αλλά μετά την πάροδο του μεταβατικού χρόνου απολύθηκαν.

Όπως εξηγεί, τα 3.500 αυτά πρόσωπα είναι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, καθηγητές τεχνικής κατεύθυνσης, χωρίς στον αριθμό αυτών να περιλαμβάνονται οι 2.656 συνεργάτες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, «τους οποίους κατήργησε πραξικοπηματικά η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2013» και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης προβλέπει την επανίδρυση της ΕΡΤ, αλλά, όμως, αυτό δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του δικού του υπουργείου.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν αντισυνταγματικά, κάτι που ο ίδιος το επισημαίνει ως συνταγματολόγος, προεκλογικά η νέα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επιστροφή τους και αυτό υλοποιεί τώρα, εξαλείφοντας αυτήν την αδικία.

Ταυτόχρονα αποσαφηνίζει ότι, κατά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, η Ελλάδα διέθετε ακριβώς 768.000 δημόσιους υπαλλήλους, στο μεταξύ ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στις 550.000 σχεδόν αποκλειστικά μέσω της φυσικής διακύμανσης, έχοντας συνταξιοδοτηθεί πολύ περισσότεροι υπάλληλοι από νεοπροσληφθέντες, και αυτό είχαν αποφασίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δημόσιους δανειστές της Ελλάδας, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε., ενώ προβλεπόταν η απόλυση 15.000 υπαλλήλων, κάτι που αίρεται τώρα από τη νέα κυβέρνηση.

«Από την άλλη, θα γίνει ο διορισμός 15.000 νέων υπαλλήλων, ο οποίος προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2015 που ψηφίστηκε το φθινόπωρο από τη Βουλή, καθώς είναι απαραίτητο να υπάρχει νέο και με υψηλή κατάρτιση προσωπικό και αυτό θα είναι δυνατό γιατί το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, χωρίς νέα ελλείμματα, χωρίς νέο χρέος» αναφέρει.

Οι δαπάνες για τους νέους διορισμούς έχουν ήδη υπολογιστεί στον φετινό προϋπολογισμό, ενώ η επιστροφή των απολυμένων θα χρηματοδοτηθεί με εξοικονόμηση σε άλλα σημεία και για ένα πρέπει να είναι κανείς σίγουρος, ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι δαπάνες στα επί μέρους υπουργεία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: