Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟ ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΑΠ ΤΟ ΠΡΩΪ


22:04 Στην περιοχή του Βουδά τον Γκρεμό, απέναντι και ανατολικά από τον οικισμό του Αγίου Γάλακτος, έχει καθηλωθεί το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς, καίγοντας κυρίως σπάρτους και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση.
Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι σπρώχνουν τις φλόγες προς τα καμένα, αλλά ταυτόχρονα η φωτιά κατεβαίνει σιγά – σιγά και προς τον ποταμό, όπου έχουν παραταχθεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας....
Η μοναδική ελπίδα που προβάλλει αυτή τη στιγμή είναι μήπως βρέξει. Προς το παρόν ελάχιστες σταγόνες πέφτουν που δεν είναι ικανές να σβήσουν τις μεγάλες φλόγες. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ιάκωβος Αρχοντάκης, που βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι άνεμοι θα καθηλώσουν το μέτωπο στην υφιστάμενη θέση, όπου και έχει περιορισθεί αισθητά το εναπομείναν πράσινο, άρα εν υπάρχει κάτι να καεί.
Να σημειώσουμε ότι οι φλόγες έκαψαν το εναέριο καλώδιο του ΟΤΕ, που συνδέει το Μελανειός με το Άγιο Γάλας, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα τηλέφωνα στο χωριό. Η σύνδεσή μας και η ενημέρωση του site γίνεται από το Μελανειός.

Στο Άγιο Γάλας βρίσκεται ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ενώ νωρίτερα στην περιοχή ήταν ο δήμαρχος Χίιου κ. Μανώλης Βουρνούς, οι αντιδήμαρχοι κα Βιβή Ποταμούση και κ. Ματθαίος Φαφαλιός, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Γεωργιάδης, ο στρατιωτικός διοικητής κ. Ιωάννης Παπαπροκοπίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18.50 Ένα μεγάλο μέτωπο στη περιοχή «Βουδα Γκρεμός» συνεχίζει να καίει στην Αμανή και συγκεκριμένα απέναντι από το Άγιο Γάλας.

Οι πυροσβέστες που συνεχίζουν την μάχη με τις φλόγες νωρίτερα, προσπάθησαν να ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία της πυρκαγιάς ακριβώς σε αυτό το σημείο , αλλά υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια αφού η φωτιά γρήγορα τους υπερφαλάγγισε.

Τώρα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται συγκεντρωμένο στο γεφύρι πάνω στο κεντρικό δρόμο πριν τον οικισμό ώστε να διαφυλάξει το χωριό από τυχόν εξάπλωση της φωτιάς προς τα σπίτια.

Η φωτιά πλέον έχει σχηματίζει μέτωπο σε μεγάλο υψόμετρο σε σημείο που αδυνατούν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις ενώ ανασταλτικός παράγοντας είναι και οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:45 Προς την περιοχή του Μελανειούς κατευθύνουν και πάλι τις φλόγες οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή του Αγίου Γάλακτος. 

Απέναντι από την Παναγιά Αγιογαλούσαινα το μέτωπο φαίνεται προς το παρόν καθηλωμένο, αλλά οι φλόγες κατευθύνονται στο σημείο πάνω από τον επαρχιακό δρόμο και είναι πολύ πιθανόν να συναντηθούν το σημερινό μέτωπο με τα υπόλοιπα σημεία που δεν είχαν καεί στην πυρκαγιά της 22ας Οκτωβρίου 2014.

Στην περιοχή εκτός από τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν δυνάμεις των εθελοντών της Όμικρον, των Αγιασμάτων και του Λιθίου.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, οι αντιδήμαρχοι κα Βιβή Ποταμούση και κ. Ματθαίος Φαφαλιός, ο στρατιωτικός διοικητής κ. Ιωάννης Παπαπροκοπίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:20 Η αλλαγή των ανέμων σε βόρειους έχει καθηλώσει αυτή τη στιγμή τις φλόγες ακριβώς απέναντι από την Παναγιά Αγιογαλούσαινα, μέσα στο φαράγγι που κατεβαίνει από το βουνό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς μέσα στο ποτάμι.

Θέσεις έχουν πάρει, επίσης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις λίγο έξω από το Άγιο Γάλας, στη περιοχή του Νεκροταφείου, καθώς και στον Άγιο Γιάννη, τον εγκαταλελειμμένο οικισμό πάνω από το Άγιο Γάλας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:08 Στο Άγιο Γάλας έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πυρκαγιάς, που συνεχίζει ασταμάτητα το καταστροφικό της έργο. Πάνω από τον επαρχιακό δρόμο και σε μικρή απόσταση από αυτόν ακριβώς απέναντι από την Παναγιά Αγιογαλούσαινα τεράστιες φλόγες κατατρώγουν την βλάστηση του βουνού.

Εξαιρετικά αντίξοες είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς συνεχώς αλλάζουν κατεύθυνση οι ισχυροί άνεμοι από νότιοι γυρίζουν αιφνιδίως σε βόρειους. Αν συνεχιστούν οι νότιοι άνεμοι η φωτιά θα φτάσει σύντομα στον Άγιο Γιάννη, όπου ήδη έχουν πάρει θέση οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Ζώα, που βρίσκεται στην περιοχή, αναμένεται η άφιξη εναέριων μέσων, που είναι και τα μόνα τα οποία θα μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:50 Προς το χωριό Άγιο Γάλας κατευθύνεται η πυρκαγιά, που ξέσπασε τις πρωινές ώρες πάνω από την Αγία Μαρίνα του Μελανειούς, σε σημείο πάνω στο βουνό.

Στην περιοχή επιχειρούν αυτή τη στιγμή 17 πυροσβέστες με 6 οχήματα και με στόχο να σταματήσουν την πυρκαγιά σε κάποια περιοχή πριν το στρατιωτικό φυλάκιο, κάτι που – όμως – είναι δύσκολο επειδή στην περιοχή πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι.

Η πυρκαγιά καταστρέφει και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:35 Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από σημείο πάνω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο χωριό Μελανειός και γρήγορα επεκτάθηκε προς τα βόρεια. Τώρα, βρίσκεται στην περιοχή Λειβάδες, λίγο πριν το στρατιωτικό φυλάκιο Μελανειούς και πάνω από τον επαρχιακό δρόμο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:25 Πυρκαγιά ξέσπασε στις 9.35 το πρωί στην περιοχή του Μελανειούς, κοντά στη θέση Λειβάδες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε σημείο πάνω στο βουνό. Τα πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται ήδη στην περιοχή, ενώ σπεύδουν και πρόσθετες πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: astraparis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: