Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Ο μύθος της Αγίας Μητέρας Τερέζας καταρίπτεται;

ter 
 Μητέρα Τερέζα: H γυναίκα που έγινε το απόλυτο σύμβολο της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας, η μοναχή που έγινε γνωστή στα δυτικά ΜΜΕ ως η «Αγία των Φτωχών»
και αφιέρωσε τη ζωή της στους άστεγους και αρρώστους του πλανήτη μας. To όνομα της είναι ταυτόσημο με την προσφορά, την αυτοθυσία, την ελεημοσύνη. Και όμως κάποιοι έρχονται σήμερα να καταρρίψουν αυτό το μύθο (;)!
«Στα μάτια της Νορβηγικής Επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ, η Μητέρα Τερέζα αποτελεί παράδειγμα ανθρώπινου πνεύματος που πραγματοποίησε εποικοδομητικές προσπάθειες για την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας σε όλη τη υφήλιο, αλλά και την διασφάλιση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου μέλλοντος για όλη την παγκόσμια κοινότητα».
Αυτό, τουλάχιστον, έλεγε η ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Όσλο σαν σήμερα, πριν 35 χρόνια, από την Επιτροπή των βραβείων, απονέμοντας το Νόμπελ Ειρήνης στην «Αγία της Καλκούτα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», μια μελέτη από τρεις Καναδούς ακαδημαϊκούς έρχεται να γκρεμίσει ολοκληρωτικά τον μύθο περί οσιότητας της Μητέρας Τερέζας και ανιδιοτελών κινήτρων στην προσφορά της. Οι ερευνητές Κάρολ Σενεσάλ του Πανεπιστημίου της Οτάβα και Ζενεβιέβ Σενάρ και Σερζ Λαριβέ από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ εξέτασαν ενδελεχώς το 96% των έργων που έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα για τη Μητέρα Τερέζα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα αυτής στο γαλλόφωνο επιστημονικό θρησκειολογικό περιοδικό «Studies in Religion/Sciences».
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το ένα τρίτο από τους ασθενείς, που πήγαιναν στα ιδρύματά της, αφήνονταν στη μοίρα τους και τελικά πέθαιναν, ενώ αρκετοί επιστήμονες διαπίστωναν σοβαρές ελλείψεις σε πραγματικές υπηρεσίες φροντίδας, ανεπαρκή τροφή και καθόλου παυσίπονα, παρότι στα ταμεία των ιδρυμάτων της συνέρρεαν εκατομμύρια δολάρια.
«Δεδομένης της φειδωλής διαχείρισης των έργων της Μητέρας Τερέζας, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς που πήγαν τα εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για τους φτωχότερους των φτωχών», αναρωτιέται ο Λαριβέ που σημειώνει «πως πολλά από αυτά τα χρήματα φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί σε αρκετούς μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους φέρεται να διαχειριζόταν η ίδια η μοναχή».
Η έρευνα καταλήγει πως η δημόσια εικόνα της μοναχής στηρίχτηκε κατά πρώτον στην προώθηση που η ίδια έτυχε από έγκριτες εκπομπές κυρίως του BBC, αλλά κι από την γνωστή τακτική του Βατικανού να κρατάει τις πιο σκιώδεις δραστηριότητες των ευνοούμενων του «κάτω από το χαλάκι».
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: