Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΡΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ, ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ & Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΣΤΙΣ 12 ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ;

Ένταση στον καταυλισμό Ρομά στη Μεσογείων και νέα διορία

«Μπαρούτι» μυρίζει η περιοχή κατά μήκος της Λεωφ. Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαμαρτυρία των Ρομά που διαμένουν σε παρακείμενο καταυλισμό. Ο καταυλισμός πίσω από το Νομισματοκοπείο θα πρέπει να κατεδαφιστεί και οι οικογένειες των Ρομά να μεταφερθούν στα Μέγαρα και συγκεκριμένα στη θέση Κανδύλι του όρους Πατέρα. Η δικαστική απόφαση...
για κατεδάφιση και άμεση απομάκρυνση των παραπηγμάτων τους έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με το κλίμα να είναι τεταμένο από το πρωί εν αναμονή της άφιξης μηχανημάτων ιδιωτικών εταιρειών. Οι συγκεντρωμένοι ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν στις μπουλντόζες να μπουν στον καταυλισμό και ήδη έχουν πυρπολήσει κάδους απορριμμάτων και λάστιχα αυτοκινήτων. Μπλόκα έχουν στηθεί και στις τρεις εισόδους του καταυλισμού και επικρατεί αναβρασμός. Παράλληλα, πυκνός καπνός έχει καταστήσει αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε τμήματα της περιοχής.
Λόγω των σοβαρών προβλημάτων στη Λεωφ. Μεσογείων και συγκεκριμένα στο ρεύμα καθόδου, όπου Ρομά έχουν στήσει μπλόκα με κάδους απορριμμάτων, η αστυνομία προχωρεί κατά διαστήματα σε εκτροπή της κυκλοφορίας σε παρακείμενους δρόμους.
Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση και να βρεθεί λύση, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου βρίσκεται, μαζί με εισαγγελέα, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας, ο οποίος προχωρεί σε διαβουλεύσεις με αντιπροσωπεία των Ρομά. Την ίδια στιγμή, μέλη του ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) παραμένουν στην είσοδο του καταυλισμού, φωνάζουν συνθήματα και κάνουν λόγο για «ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης σε βάρος των Ρομά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έδωσε διορία στους Ρομά μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι να απομακρυνθούν από τις εισόδους του καταυλισμού και να επιτρέψουν στις μπουλντόζες να μπουν στον χώρο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, θα τους δοθεί εξάμηνη παράταση για τη μετεγκατάστασή τους στα Μέγαρα.

Όπως έγινε γνωστό, οι διαδικασίες για την κατεδάφιση του καταυλισμού και τη μετεγκατάσταση των Ρομά στη θέση Κανδύλι στο όρος Πατέρα Μεγάρων θα διαρκέσουν πέντε ημέρες. Οι διαμαρτυρίες των Ρομά ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ενώ ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Δευτέρας.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο

Η διέλευση των οχημάτων στο ρεύμα καθόδου της Λεωφ. Μεσογείων διεξάγεται με δυσκολία, καθώς οι συγκεντρωμένοι προχωρούν κατά διαστήματα στην κατάληψη του δεξιού ρεύματος.

Ωστόσο, δεν λείπουν στιγμές που κάδοι απορριμμάτων τοποθετούνται κάθετα και στα τρία ρεύματα της κεντρικής οδικής αρτηρίας, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διακόπτεται για λίγα λεπτά.

«Η Δημοτική Αρχή μάς εξαπάτησε»
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι μπουλντόζες θα πρέπει να προχωρήσουν σήμερα στην κατεδάφιση 12 σπιτιών. Συνολικά στον χώρο πίσω από το Νομισματοκοπείο φιλοξενούνται 75 οικογένειες Ρομά, οι οποίες θα οδηγηθούν για μετεγκατάσταση στα Μέγαρα.

Μιλώντας στο zougla.gr, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης έκανε λόγο για εξαπάτηση και εμπαιγμό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων πως τα περί... αυθαιρεσίας και καταπάτησης ιδιοκτησίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει τους Ρομά και να τους μεταφέρει σε μια περιοχή όπου δεν «πετάει ούτε πουλί»!, γι' αυτό και κάλεσε τους υπευθύνους να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.
«Είμαστε στο 2014. Πρέπει να καθήσουμε κάτω και να βρούμε μια ειρηνική λύση» πρόσθεσε.

Κόντρα δημάρχου - Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου, στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές.
«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου, ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επεσήμανε σε δηλώσεις του.

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των Ρομά και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, εμμένει στην εκτέλεση της απόφασης για την κατεδάφιση του καταυλισμού, τονίζοντας ότι ο χώρος μετεγκατάστασης είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά.

«Θα προβούμε στην κατεδάφιση 12 παράνομων κτισμάτων, υλοποιώντας τελεσίδικες αποφάσεις και εισαγγελικές παραγγελίες. Αύριο (σ.σ.. Τρίτη) δεν θα απομακρυνθεί κόσμος, καθώς ξεκινάμε τις εργασίες με την κατεδάφιση ακατοίκητων κτισμάτων. Είχα συνάντηση με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, τον οποίο κάλεσα να φέρει μια έτοιμη, βιώσιμη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση, αν κι εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις για τη μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή των Μεγάρων. Εφόσον αυτό δεν συμβεί εντός των επόμενων ημερών, υπάρχει ήδη ο έτοιμος καταυλισμός που πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: