Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

EKTAΚΤΟ: Μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στο Β.Α.Αιγαίο - Αιφνιδιαστικά ο Α/ΓΕΣ σε Λήμνο-ΛέσβοΣε μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων προχωρούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βόρειο Αιγαίο υπό το πρόσχημα αεροναυτικής άσκησης TASMO η οποία πραγματοποιείται από σήμερα. 


Στην άσκηση μετέχουν ναυτικές δυνάμεις, μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων και ελικόπτερα του Ναυτικού.

Ολα αυτά ενώ έχει εξαγγελθεί (διαβάστε σχετικά εδώ) η διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών από το τουρκικό σκάφος Piri Reis στην περιοχή νότια της Θάσου και δυτικά της Σαμοθράκης, στην περιοχή του Μπάμπουρα, ακριβώς στο ίδιο σημείο που "έδωσε" την μεγάλη κρίση στου Μαρτίου του 1987.

Μέχρι την ώρα (!) που γράφονται αυτές οι γραμμές, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, προβαίνουν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκτελώντας αποστολές συνεργασίας με τα τουρκικά πλοία και δοκιμάζοντας τις αντοχές των ελληνικών ηλακτρονικών συστημάτων.

Τα ελληνικά μαχητικά στις Σμηναρχίας Μάχης της Σκύρου (135) και Λήμνου (130) βρίσκονται σε ετοιμότητες πενταλέπτου ενώ τουλάχιστον ένα ζευγάρι μαχητικά είναι στον αέρα "σκρινάροντας" ένα CN-235MPA που έχει ιδιαίτερα "θρασεία" συμπεριφορά, παιρνόντας σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές των νησιών σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή στην ίδια περιοχή του βορείου Αιγαίου που εξελίσσεται η τουρκική TASMO βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση "Ξιφίας" από πλευράς ΠΝ, ενώ ορισμένες μονάδες έχουν μεταπέσει σε δίωρη ετοιμότητα στο ναύσταθμο.
Η ελληνική πλευρά λαμβάνει μέτρα και στο έδαφος: 

Ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλλάς πραγματοποίησε έκτακτη σήμερα επιθεώρηση των μονάδων του Β.Α. Αιγαίου στη Λήμνο και τη Λέσβο και επέμεινε να διακριβώσει την διαθεσιμότηατ και την ετοιμότητα των μονάδων.

Αλλωστε είναι πολύ πρόσφατα τα γεγονότα στην Κριμαία, όταν η όλη επιχείρηση κατάληψης/απελευθέρωσης της χερσονήσου έγινε υπό την κάλυψη άσκησης ττων ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι ΗΠΑ είχαν αντιληφθεί το οτιδήποτε. Αρα, "καλύτερα γαϊδουρόδενε παρά γαϊουρογύρευε" που λέει και ο λαός...

Εκτίμησή μας: Δεν υπάρχει περίπτωση ελληνικού αιφνιδιασμού. Αλλωστε το σφόδρα πιθανό είναι να προηγηθεί NAVTEX από τουρκικής πλευράς. Ετσι ή αλλιώς το Piri Reis παρακολουθείται στενά και στην υπόθεση έχουν ήδη εμπλακεί οι ΗΠΑ, όπως έχουμε γράψει. Αλλά οι Τούρκοι, είναι Τούρκοι...
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: