Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Η ιστορία του Κρουασάν


Τα ''κρουασάν'' είναι τα γνωστά ψωμάκια σε σχήμα ημικυκλικό,σαν μισοφέγγαρο,που τα πουλάνε οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία,είτε με ζάχαρη,είτε με μαρμελάδα,ή σοκολάτα κλπ,κλπ...Η προέλευση της λέξεως αυτής όμως κρύβει μια πολύ περίεργη ιστορία...


Κρουασάν είναι κατά κυριολεξία γαλλική λέξη,μετοχή του ρήματος κρουάτρ=αυξάνω. Με την λέξι αυτή εννοούν και την ημισέληνο. Όμως από την ημισέληνο μέχρι το ψωμάκι,υπάρχει απόσταση...Και την απόσταση αυτή καλείται να την καλύψει η Ιστορία με μια καταπληκτική λεπτομέρεια.

Όταν το 1529 οι Τούρκοι με τον αυτοκράτορα τους τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή πολιορκούσαν την Βιέννη, επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν την Αυστριακή πρωτεύουσα με έφοδο,άρχισαν να σκάβουν ''λαγούμια'' ,ώστε να περάσουν υπογείως τα ισχυρά τείχη και να μπουν μέσα στην πόλι. 

Ίσως η επιχείρησι να πετύχαινε,αλλά την εποχή εκείνη τα βιεννέζικα φουρνάρικα ήταν χτισμένα κοντά στα τείχη της πόλεως και οι φουρναραίοι άκουσαν το υπόγειο σκάψιμο. Φυσικά έδωσαν αμέσως συναγερμό και ο στρατός επιτέθηκε και γλύτωσε την Βιέννη. 

Όταν οι Τούρκοι απομακρύνθηκαν,οι ψωμάδες της Βιέννης,για να πανηγυρίσουν το γεγονός της σωτηρίας τους,κατασκεύασαν ψωμιά στο σχήμα του εμβλήματος της τουρκικής σημαίας,την ημισέληνο..! Ήταν το σύμβολο της νίκης..! 

Το σχήμα αυτό άρεσε τόσο πολύ στους Βιεννέζους,που το ημικυκλοτερές ψωμάκι διαδόθηκε και επιβλήθηκε στην Αυστρία κι από εκεί σε όλον τον κόσμο,γιατί η Βιεννέζικη αρτοποιία θεωρείται ότι έχει τα παγκόσμια πρωτεία...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: